Βελονισμός Print E-mail

ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ


Οι μυϊκοί πόνοι είναι αποτέλεσμα διαταραγμένης ισορροπίας του αίματος και των νεύρων. Το αίμα παρέχει την τροφή με σάκχαρα και οξυγόνο για να γίνει η φυσιολογική μυϊκή σύσπαση. Τα νεύρα μεταφέρουν εντολές από τον εγκέφαλο σε συγκεκριμένες μυϊκές ομάδες για να εκτελεστούν οι ακούσιες ή εκούσιες κινήσεις. Η κάθε μυϊκή ομάδα συνδέεται με κάποιο εσωτερικό όργανο μέσω των μεσημβρινών δηλαδή κανάλια που μεταφέρουν ενέργεια. Εάν επέμβουμε με τον βελονισμό σε αυτά τα κανάλια τονώνοντας ή διασπείροντας την ενέργεια τότε θεραπεύετε και το αντίστοιχο μυϊκό πρόβλημα.
Ο ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΟΣ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΟΝΑ εκτείνεται από το οστό της κλείδας που βρίσκεται στο στήθος ως τον αντίχειρα του χεριού. Βελονιστικοί χειρισμοί στον μεσημβρινό του πνεύμονα θεραπεύουν κακώσεις στον δελτοειδή, στον κορακοβραχιόνιο και στον πρόσθιο οδοντωτό μύα. Επίσης αντιμετωπίζονται αρθρίτιδες, παραμορφώσεις των δακτύλων, ογκίδια, και δερματικά νοσήματα κατά μήκος του μεσημβρινού. Οι μυϊκές ομάδες που συνδέονται με αυτόν τον μεσημβρινό είναι :
* Ο πρόσθιος οδοντωτός μυς ανυψώνει τις πλευρές. Αδυναμία σε αυτόν τον μύα επηρεάζει το διάφραγμα και κατ’επέκταση την αναπνοή.
* Ο κορακοβραχιόνιος μυς ισιώνει και επιμηκύνει το μπράτσο. Συνήθως δεν παρατηρείται αδυναμία σε αυτόν τον μύα.
* Ο δελτοειδής μυς τεντώνει το μπράτσο μακριά από το σώμα ανυψώνοντας τον ώμο. Αδυναμία σε αυτόν τον μύα συνεπάγεται ανικανότητα ανύψωσης του μπράτσου. Βρογχίτιδες, πλευρίτιδες, πνευμονίες επηρεάζουν τον δελτοειδή μύα.
* Διάφραγμα είναι ο κύριος μυς της αναπνοής. Διαταραχή της ισορροπίας του διαφράγματος προκαλεί αναπνευστικά προβλήματα, λόξυγκα και δυσπεπτικές διαταραχές.
Ο ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΟΣ ΤΟΥ ΠΑΧΕΩΣ ΕΝΤΕΡΟΥ εκτείνεται από τον δείκτη του χεριού, αναρριχείται στο μπράτσο και καταλήγει δίπλα από την μύτη. Βελονιστικοί χειρισμοί στον μεσημβρινό του παχέως εντέρου θεραπεύουν εκζέματα, αρθρίτιδες, σύνδρομα του καρπού, κακώσεις του τένις και του γκολφ στον αγκώνα, διαταραχές της όσφρησης, αιμορραγική μύτη(επίσταξη). Οι μυϊκές ομάδες που συνδέονται με αυτόν τον μεσημβρινό είναι :
* Ο θωρακικός μυς προσάγει και περιστρέφει εσωτερικά τον βραχίονα. Επίσης προμηθεύει την ομαλή μετάβαση της ωμοπλάτης πάνω από τα πλευρά.
* Δικέφαλος μυς βοηθάει στην κάμψη του βραχίονα, στην απαγωγή του ώμου, φέρνει το αντιβράχιο σε ύπτια θέση.

Ο ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΟΣ ΤΟΥ ΣΤΟΜΑΧΟΥ ξεκινάει κάτω από το μάτι και τελειώνει στο 2ο δάχτυλο του ποδιού. Βελονιστικοί χειρισμοί σε αυτόν τον μεσημβρινό θεραπεύει παθήσεις του θυρεοειδούς(ειδικά τις βρογχοκήλες), προβλήματα με το ροχαλητό, τρίξιμο των δοντιών, ακμή ειδικά στις γυναίκες, υπογονιμότητα, προβλήματα των βρόγχων όπως σπασμοί, άσθμα, εμφύσημα, προβλήματα των μαστών στις γυναίκες όπως ινοκυστική νόσος, ινοαδενώματα, πόνος στον μαστό, προβλήματα στο στομάχι όπως έλκος, παλινδρόμηση των τροφών, δυσπεψίες, κίρρωση, κολίτιδα, γαστρίτιδα, νόσος του Crohn, σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, ινομυαλγία, κιρσούς κάτω άκρων, δερματικά προβλήματα όπως ψωρίαση, έκζεμα καθώς και το γόνατο του δρομέα (runner’s knee). Οι μυϊκές ομάδες που συνδέονται με αυτόν τον μεσημβρινό είναι :
* Μείζων θωρακικός κάμπτει το μπράτσο προς τον ώμο.
* Ανελκτήρας της ωμοπλάτης περιστρέφει τον λαιμό με το κεφάλι
* Βραχιοκερκιδικός κάμπτει τον αγκώνα και βοηθάει στην περιστροφή του καρπού.
* Αυχενικοί μύες τραυματίζονται πολύ εύκολα μετά από μία σύγκρουση γεγονός που δημιουργεί μεγάλη δυσκολία στην περιστροφή του κεφαλιού. Εάν αυτοί οι μύες εξασθενίσουν το κεφάλι κυρτώνει προκαλώντας πονοκεφάλους.

Ο ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΟΣ ΤΗΣ ΣΠΛΗΝΟΣ εκτείνεται από το μεγάλο δάχτυλο του ποδιού και καταλήγει στην μασχάλη. Βελονιστικοί χειρισμοί σε αυτόν τον μεσημβρινό θεραπεύει κιρσούς, κοίλες, διαταραχές του προστάτη, στις γυναίκες ενδομυτρίωση, δυσλειτουργίες στις σάλπιγγες, ινομυώματα, υπογονιμότητα, πολυκιστικές ωοθήκες, ανικανότητα και φλεγμονές του εντέρου. Οι μυϊκές ομάδες που συνδέονται με αυτόν τον μεσημβρινό είναι :
* Πλατύς ραχιαίος τραβάει το μπράτσο προς τα κάτω και κρατάει την σπονδυλική στήλη σε ευθεία θέση. Χρησιμοποιείται σε δυνατές κινήσεις όπως το κολύμβι, η κωπηλασία, το γκολφ, το μπόουλινγκ.
*Τραπεζοειδής μετακινεί τον ώμο.
*Εκτείνων τον αντίχειρα Αδυναμία σε αυτόν τον μύ προκαλεί το σύνδρομο του αγκώνα του τένις.
* Τρικέφαλος βρίσκεται πίσω από το μπράτσο και εξομαλύνει την κίνηση του αγκώνα.
O ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΟΣ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ εκτείνεται από το στήθος στο μικρό δάχτυλο του χεριού. Βελονιστικοί χειρισμοί σε αυτόν τον μεσημβρινό θεραπεύουν πόνους στηθάγχης, διογκωμένους μασχαλιαίους λεμφαδένες, αιμωδίες, πόνους στην εσωτερική πλευρά του μπράτσου, αρθρίτιδες, ακαμψία, παραμορφώσεις των δακτύλων του χεριού. Οι μυϊκές ομάδες που συνδέονται με αυτόν τον μεσημβρινό είναι :
* Υποπλάτιος μυς βρίσκεται πίσω από την ωμοπλάτη και περιστρέφει το μπράτσο προς τα πίσω
Ο ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΟΣ ΤΟΥ ΛΕΠΤΟΥ ΕΝΤΕΡΟΥ εκτείνεται από το χέρι ως το κεφάλι. Βελονιστικοί χειρισμοί σε αυτόν τον μεσημβρινό θεραπεύουν αρθρίτιδες, ακαμψία παραμορφώσεις των δαχτύλων, εκζέματα στα δάχτυλα, διαταραχές του καρπού, κακώσεις του αγκώνα από τένις ή γκολφ, διογκωμένους λεμφαδένες στον αυχένα, διαταραχές νεύρων στο πρόσωπο, διαταραχές στα αυτιά. Οι μυϊκές ομάδες που συνδέονται με αυτόν τον μεσημβρινό είναι :
* Ο τραπεζοειδής μυς ανασηκώνει τον βραχίονα στον ώμο, κρατάει το κεφάλι και τον αυχένα σε όρθια θέση

Ο ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΟΣ ΤΗΣ ΟΥΡΟΔΟΧΟΥ ΚΥΣΤΕΩΣ εκτείνεται από το κεφάλι ως τα πόδια. Βελονιστικοί χειρισμοί σε αυτόν τον μεσημβρινό θεραπεύουν φαλάκρα και πιτυρίδα, ψωρίαση, κύφωση, αιμορροΐδες, ισχιακούς πόνους, κιρσούς κάτω άκρων, κράμπες, τενοντίτιδες, διαστρέμματα και γενικά πόδι του αθλητή. Οι μυϊκές ομάδες που συνδέονται με αυτόν τον μεσημβρινό είναι :
* Περονιαίος . Αδυναμία σε αυτόν τον μύα προκαλεί συστροφή του ποδιού προς τα μέσα και συνήθως συνδυάζεται με προβλήματα του ποδιού και του αστραγάλου.
* Ιερός ακανθώδης συνδέεται με αρθρίτιδες, ρευματισμούς, προβλήματα ώμου και αγκώνα. Αδυναμία σε αυτόν τον μύα προκαλεί κάμψη της σπονδυλικής στήλης. Επίσης αυτός ο μυς συνδέεται με προβλήματα της ουροδόχου κύστεως.
* Πρόσθιος κνημιαίος, αυτός ο μυς κάμπτει το πόδι προς τα πάνω και συνήθως αδυνατίζει αμφοτερόπλευρα. Αδυναμία σε αυτόν τον μύα συνήθως συνδέεται με προβλήματα της ουρήθρας και της ουροδόχου κύστεως.


Ο ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΟΣ ΤΟΥ ΝΕΦΡΟΥ εκτείνεται από τα πόδια στο στήθος. Βελονιστικοί χειρισμοί σε αυτόν τον μεσημβρινό θεραπεύουν κιρσούς των κάτω άκρων, εκζέματα, προβλήματα υπογονιμότητας, δυσλειτουργίες του διαφράγματος, κρίσεις πανικού και φοβίες, λόξυγκας, διαταραχές των μαστών, δυσλειτουργίες των παραθυρεοειδών αδένων, καρδιακή ανεπάρκεια και αρτηριοσκλήρυνση, οστεοπόρωση. Οι μυϊκές ομάδες που συνδέονται με αυτόν τον μεσημβρινό είναι :
* Λαγονοψωίτης διατηρεί την καμπύλη της σπονδυλικής στήλης. Αδυναμία αυτού του μύα και στις δύο πλευρές της σπονδυλικής στήλης οδηγεί σε πτώση της λεκάνης. Διαταραχές των νεφρών και προβλήματα στα πόδια συνδυάζονται με αδυναμία του λαγονοψωίτη.
*Τραπεζοειδής τραβάει τον ώμο προς τα επάνω. Αδυναμία σε αυτόν τον μύα συνδέεται με προβλήματα των ματιών και των αυτιών.
* Λαγόνιος. Αδυναμία σε αυτόν τον μύα προκαλεί συμπτώματα όπως η ναυτία, πόνος στην μέση, στον ώμο πονοκέφαλο και χλομάδα.

Ο ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΟΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΚΑΡΔΙΟΥ
εκτείνεται από το στήθος στο χέρι. Βελονιστικοί χειρισμοί σε αυτόν τον μεσημβρινό θεραπεύουν οδυνηρούς λεμφαδένες στην μασχάλη, κακώσεις στον αγκώνα και στον καρπό (όπως το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα και οι ζεστές ιδρωμένες παλάμες), παραμορφώσεις του μικρού δαχτύλου του χεριού, δυσκαμψία, εκζέματα, παρωνυχίδες. Οι μυϊκές ομάδες που συνδέονται με αυτόν τον μεσημβρινό είναι :
*Μέσος γλουτιαίος χρησιμοποιείται για να τραβήξει το σκέλος προς τα έξω και να το περιστρέψει προς τα μέσα. Αδυναμία σε αυτόν τον μύα προκαλεί λύγισμα της λεκάνης προς τα πόδια ή ένα ιδιόμορφο άκρο.
* Απιοειδής μυς. Αυτός ο μυς είναι πολύ σημαντικός κατά την στάση του σώματος. Είναι ο υπέρτατος περιστροφέας της λεκάνης. Στην καθιστή θέση επιτρέπει το άκρο να κινηθεί προς τα έξω. Αδυναμία σε αυτόν τον μύα προκαλεί παραμόρφωση στο ιερό οστό. Επειδή εντοπίζεται δίπλα από το ισχιακό νεύρο, τα προβλήματα σε αυτόν τον μύα αντανακλούν στην ουροδόχο κύστη με αιμωδία, πόνους και καυτά ούρα.
* Μέγιστος γλουτιαίος, δρα σαν σταθεροποιητής του κατώτερου τμήματος της πλάτης και εκτείνει τον μηρό. Αδυναμία αυτού του μύα σε μια μόνο πλευρά θα περιστρέψει την λεκάνη, ενώ αμφοτερόπλευρη αδυναμία θα κάνει το βάδισμα αδύνατο.

Ο ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΟΣ ΤΟΥ ΤΡΙΠΛΟΥ ΘΕΡΜΑΣΤΗ εκτείνεται από το χέρι ως το κεφάλι. Ο τριπλός θερμαστής δεν είναι όργανο αλλά σχέση ανάμεσα στα όργανα. Ελέγχει τις δραστηριότητες όλων των οργάνων όπως του αναπνευστικού, του γαστρεντερικού, του αποχετευτικού κ.λ.π. Σχετίζεται με τον υποθάλαμο δηλαδή τον σύνδεσμο ανάμεσα στο νευρικό και το ενδοκρινικό σύστημα. Οι μυϊκές ομάδες που συνδέονται με αυτόν τον μεσημβρινό είναι :
* Ελάσσων στρογγυλός είναι μυς του ώμου που περιστρέφει το μπράτσο και εμπλέκεται σε προβλήματα του αγκώνα και του καρπού. Αδυναμία αυτού του μύα από την μια πλευρά, θα περιστρέψει τις παλάμες αντίρροπα όταν τα μπράτσα πέσουν προς τα κάτω.
* Ραπτικός μυς είναι ο μακρύτερος μυς του σώματος. Αδυναμία σε αυτόν τον μύα θα περιστρέψει την λεκάνη και θα προκαλέσει πόνο στο γόνατο λόγω της αντιρροπιστικής αστάθειας. Προβλήματα επινεφριδίων μπορεί επίσης να προκύψουν.
*Ισχνός προσαγωγός τραβάει το άκρο προς τα μέσα. Στην ύπτια θέση είναι ο πρώτος μυς που κάμπτει το γόνατο. Αδυναμία σε αυτόν τον μύα προκαλεί αδυναμία στο να λυγίσει το γόνατο χωρίς την ταυτόχρονη κάμψη της λεκάνης.
* Πελματιαίος κάμπτει κυρίως το κάτω μέρος του ποδιού σταθεροποιώντας ολόκληρο το άκρο. Αδυναμία σε αυτόν τον μύα προκαλεί πτώση του σώματος προς τα εμπρός.
* Γαστροκνήμιος κάμπτει μαζί με τον πελματιαίο το κάτω μέρος του ποδιού. Αδυναμία προκαλεί υπερέκταση του γόνατος, αδυναμία να ανυψωθούν τα δάχτυλα των ποδιών ή δυσκολία κάμψης του γόνατος.

Ο ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΟΣ ΤΗΣ ΧΟΛΗΔΟΧΟΥ ΚΥΣΤΕΩΣ εκτείνεται από το κεφάλι ως τα πόδια. Βελονιστικοί χειρισμοί σε αυτόν τον μεσημβρινό θεραπεύουν ημικρανίες, πονοκεφάλους τάσεως, εγκεφαλικά, παγωμένο ώμο, αδυναμία στον δελτοειδή μύα, πόνους στους μαστούς και στην θωρακική κοιλότητα, διαταραχές της χοληδόχου κύστεως και του ήπατος, αρθριτικοί πόνοι στην λεκάνη, πόνοι στα γόνατα. Οι μυϊκές ομάδες που συνδυάζονται με αυτόν τον μεσημβρινό :
*Πρόσθιος δελτοειδής, κάμπτει τον ώμο και μπορεί να ευθύνεται για πολλούς πονοκεφάλους.
* Ιγνυακός μετακινεί την γάμπα προς τα μέσα. Τα προβλήματα που ανακύπτουν εδώ είναι η υπερέκταση της γάμπας, και πόνος κατά το λύγισμα του γόνατος.
Ο ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΟΣ ΤΟΥ ΗΠΑΤΟΣ εκτείνεται από τα πόδια στο στήθος. Βελονιστικοί χειρισμοί σε αυτόν τον μεσημβρινό θεραπεύουν ουρική αρθρίτιδα, επιληψία, κιρσούς κάτω άκρων, πόνους στα γόνατα, σεξουαλικές διαταραχές, γαστρίτιδες, ηπατίτιδες. Οι μυϊκές ομάδες που συνδέονται με αυτόν τον μεσημβρινό είναι:
*Μείζον θωρακικός, είναι υπεύθυνος για την μετακίνηση του μπράτσου προς τα εμπρός.
* Ρομβοειδής, τραβάει τον ώμο προς τα επάνω.
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΑΓΓΕΙΟ Ή ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΟΣ DU-MAI έχει δράση σε όλους τους άλλους μεσημβρινούς. Οι μυϊκές ομάδες που συνδέονται με αυτόν τον μεσημβρινό είναι :
*Μείζον στρογγυλός, τραβάει το μπράτσο προς τα έξω.
ΑΓΓΕΙΟ ΣΥΛΛΗΨΗΣ Ή ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΟΣ REN MAI συνδέεται με τους μεσημβρινούς της καρδιάς , του περικαρδίου, του σπληνός, του πνεύμονα, του νεφρού και του ήπατος. Οι μυϊκές ομάδες που συνδέονται με αυτόν τον μεσημβρινό είναι :
• Υπερακάνθιος βοηθάει το μπράτσο να απομακρυνθεί από το σώμα. Εμπλέκεται σε προβλήματα του ώμου.

Τα περισσότερα βελονιστικά σημεία εντοπίζονται σε περιοχές του σώματος όπου οι μύες και οι τένοντες προσφύονται στα οστά, ανάμεσα από τένοντες, στις αρθρώσεις, στην μυϊκή γαστέρα, γύρω από αιμοφόρα αγγεία. Ενώ πιστεύαμε ότι η διέγερση των βελονιστικών σημείων βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος στους μύες, τους τένοντες και τις αρθρώσεις, ανακαλύπτουμε επίσης πως η βελονιστική διέγερση μεταδίδεται μέσω των μεσημβρινών σε όλο το σώμα. Για παράδειγμα εάν περιστρέψουμε προς τα πίσω το σώμα μας τεντώνονται οι πρόσθιοι μεσημβρινοί δηλαδή οι μεσημβρινοί που διαπερνούν τους βραχίονες και τα πόδια μας από την πρόσθια επιφάνειά τους. Αυτοί είναι ο μεσημβρινός του παχέως εντέρου και του στομάχου από την μια πλευρά και ο μεσημβρινός του πνεύμονα και της σπληνός από την άλλη. Τα ζευγάρια των μεσημβρινών μας επιτρέπουν να αναλύουμε τον δεσμό των κινήσεων στο σώμα μας, στα πόδια και στους βραχίονες μας. Ένα από τα ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά του ζεύγους των μεσημβρινών της κατανομής τους στο σώμα είναι ο εντοπισμός τους στο μικρό δάχτυλο του χεριού και στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού. Το μικρό δάχτυλο του χεριού παίζει τον πιο σημαντικό ρόλο στις λεπτές και ακριβείς κινήσεις του άνω ήμισυ του σώματος όπως είναι το σουτ μετά από αιώρηση στο μπάσκετ, η το χτύπημα ακριβείας της ρακέτας στο τένις κ.λ.π. Όμοια το μεγάλο δάχτυλο του ποδιού παίζει τον πιο σημαντικό ρόλο όταν το κάτω ήμισυ του σώματος κινείται σε απάντηση της κίνησης του άνω ημίσεως. Για να εκτελεστούν λεπτές κινήσεις απαιτείται η σύνδεση ανάμεσα στο άνω και κάτω ήμισυ του σώματος να είναι αρμονική. Οι δύο μεσημβρινοί που εντοπίζονται στο μικρό δάχτυλο του χεριού είναι ο μεσημβρινός της Καρδιάς και του Λεπτού εντέρου, ενώ στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού είναι ο μεσημβρινός της Σπληνός και του Ήπατος. Η ομαλή σχέση μεταξύ του εξισορροπεί την αρμονική κίνηση του αιωρισμού π.χ. στο γκολφ. Στην κίνηση αυτού του αθλήματος η έκταση των χεριών προς τα πλάγια ενεργοποιεί εσωτερικά τον μεσημβρινό του περικαρδίου, εξωτερικά τον μεσημβρινό του τριπλού θερμαστή και οπίσθια τους μεσημβρινούς της καρδιάς και του λεπτού εντέρου. Από την άλλη πλευρά για το ίδιο άθλημα κατά την έκταση των ποδιών ενεργοποιούνται εσωτερικά ο μεσημβρινός του Ήπατος και εξωτερικά ο μεσημβρινός της χοληδόχου κύστεως. Πραχτικά όταν ο αθλητής του γκολφ παραπονείται για πόνο ή δυσφορία θα πρέπει να προσδιοριστεί αρχικά η κίνηση όπου προκαλείται ο πόνος και κατά δεύτερον ο συγκεκριμένος πάσχοντας μεσημβρινός. Επίσης θα πρέπει να αναλυθεί η αμοιβαία σχέση μεταξύ των μεσημβρινών του χεριού και του ποδιού. Εκτελώντας αυτό το τεστ προσδιορίζουμε τους περιορισμούς της κίνησης του αθλητή. Κατανοώντας το πρόβλημα και μεταφράζοντας την δυσφορία της κίνησης σε νόσημα του μεσημβρινού μπορούμε να ανακουφίσουμε τον πόνο.
Στους περισσότερους αθλητές οι αρθρώσεις μετά από την υπερπροσπάθεια γίνονται άκαμπτες. Αυτό συνεπάγεται κάκωση της άρθρωσης. Το φαινόμενο αυτό συμβαίνει επειδή η δύναμη που ασκείται στην άρθρωση δεν είναι ανάλογη με την δύναμη της κίνησης του αθλητή. Μια από τις αρθρώσεις που αυτό συμβαίνει πολύ συχνά είναι η άρθρωση του γονάτου. Για τον λόγο αυτό ο βελονισμός στους αθλητές δεν πρέπει να περιορίζεται μόνο στην θεραπεία με την στενή έννοια αλλά πρέπει να λειτουργεί ως μέσο προετοιμασίας του αθλητή. Για τον λόγο αυτό όταν εγώ θεραπεύω αθλητές τους δίνω να κατανοήσουν τους σκοπούς της θεραπείας πάντα σε σχέση με τις ιδιαίτερες καταστάσεις του καθενός. Ο τελικός βέβαια στόχος είναι πάντοτε η ισορροπία σε ολόκληρο το σώμα. Για αθλητικές κακώσεις που αφορούν π.χ. την ωμοπλάτη η θεραπεία ξεκινάει από τα κάτω άκρα ισορροπώντας έτσι τους μεσημβρινούς που περνούν από την συγκεκριμένη άρθρωση. Με λίγα λόγια αντιμετωπίζουμε τις αθλητικές κακώσεις σαν αλυσίδα προβλημάτων που εκδηλώνονται σε όλο το σώμα.


Όπως είναι κατανοητό το πιο σημαντικό για τον κάθε αθλητή είναι από την μια η αποφυγή των αθλητικών κακώσεων και από την άλλη η διατήρηση τέλειας κατάστασης πνεύματος και σώματος. Είναι επίσης πολύ σημαντικό να υπάρχει τέλειος συντονισμός των μυοσκελετικών μυών ώστε οι κινήσεις των άκρων να είναι απόλυτα αποτελεσματικές. Στους αθλητές ποδοσφαίρου και μπάσκετ απαιτούνται απότομες κινήσεις προς τα δεξιά ή προς τα αριστερά. Έτσι αυτοί εμπλέκονται σε δυναμικές και ταχύτατες μετακινήσεις αλλαγής της κατεύθυνσης. Οι μύες αυτών των παιχτών στην πλάγια εξωτερική και εσωτερική πλευρά του ποδιού τους στρεσάρονται και καταπονούνται. Αυτό το φαινόμενο εμφανίζεται κυρίως στους ποδοσφαιριστές και στους μπασκετμπολίστες γιατί κατά την διάρκεια του αγώνα αυτοί οι παίκτες δεν είναι ποτέ σίγουροι για τις κινήσεις που θα κάνουν και τις αλλάζουν κάθε λεπτό. Ειδικά σε αυτούς τους αθλητές το τεστ των μεσημβρινών είναι πάντοτε θετικό. Το σημαντικότερο βέβαια είναι ότι όταν ο αθλητής προπονείται με πόνο θα κινηθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να αποφύγει τον πόνο. Με αυτόν τον τρόπο όμως περιπλέκει άλλες πλευρές του σώματός του που είναι φυσιολογικές. Αυτό δημιουργεί όμως έναν φαύλο κύκλο που γεννά ακόμα περισσότερες ανισορροπίες στο σώμα και καταπονεί ακόμα περισσότερο την περιοχή που βρίσκεται κάτω από συνεχόμενο στρες.
To άθλημα του μπάσκετ π.χ. αποτελείται από ρίψεις, πιέσεις, προσκρούσεις και τρέξιμο. Σίγουρα οι ρίψεις της μπάλας είναι πολύ σημαντικές γιατί μόνο μια ρίψη μπορεί να καθορίσει την νίκη ή την ήτα του αγώνα. Όλο το σώμα φυσικά συμμετέχει στην ταχύτητα της ρίψης και στην πορεία της μπάλας. Ωστόσο η καθημερινή συσσωρευμένη κούραση εμποδίζει την εκτέλεση των λεπτών κινήσεων στις αρθρώσεις του ώμου, του βραχίονα, της μέσης και της γάμπας. Αυτό προκαλεί εξασθένιση της επίδοσης και οδηγεί σε κακώσεις. Η βελονιστική θεραπεία που στοχεύει στην αποκατάσταση των επηρεασμένων κινήσεων, ελαττώνει την συσσωρευμένη κούραση και εμποδίζει την εξασθένιση της ταχύτητας ρίψεως. Ισορροπία σε όλο το σώμα επιτυγχάνεται όταν οι κινήσεις των αρθρώσεων διευκολύνονται από τον βελονισμό.
Οι ακοντιστές π.χ. εμπλέκονται σε μια σειρά κινήσεων που είναι τρέξιμο, βάδισμα, σταμάτημα, ρίψη. Ο εξακοντισμός θα έχει την μέγιστη δυνατή εμβέλεια εάν οι παραπάνω κινήσεις εκτελεστούν με ακρίβεια. Για τον λόγο αυτό όλες οι αρθρώσεις όπως του ποδιού, της λεκάνης, του ώμου, του βραχίονα πρέπει να συντονίζονται με τέτοιο τρόπο ώστε να μεταδίδουν την κίνηση στο ακόντιο. Λεπτές και συντονισμένες κινήσεις δεν εκτελούνται όταν υπάρχει κούραση η κάκωση. Βέβαια στον ακοντισμό σημαντικό ρόλο στην γέννηση της δύναμης ρίψης παίζει και η κύρτωση του κορμού. Επίσης στον ακοντισμό κατά την στιγμή της ρίψης τα πόδια πρέπει να κρατηθούν αλύγιστα για να σταματήσει η μπροστινή κίνηση του σώματος. Εάν υπάρχει κάποιος περιορισμός οπουδήποτε στο σώμα, ο συντονισμός των κινήσεων της ρίψης του ακοντίου επηρεάζεται. Αυτό φυσικά οδηγεί σε κακώσεις. Οι περιορισμοί στις κινήσεις οι οποίοι αναμφίβολα προκαλούν πόνο, συνήθως προκαλούνται από την έντονη ανταγωνιστική προετοιμασία. Ο βελονισμός διακρίνει και θεραπεύει τους περιορισμούς της κίνησης.


Στο άλμα εις μήκος απαιτείται ύψος, ταχύτητα και δύναμη αναπήδησης. Ο συντονισμός ολόκληρου του σώματος είναι αποφασιστικής σημασίας για να εκτελεστεί η κίνηση με διαφορά απόστασης. Ωστόσο είναι σε αυτό το άθλημα εξίσου σημαντική η δύναμη της ταχύτητας και η μεταβίβασή της κατά την απογείωση η οποία πρέπει να γίνεται με εξισορρόπηση από τους βραχίονες, τα πόδια και τον κορμό. Ανισορροπίες σε αυτό το άθλημα δημιουργούνται συνήθως κατά την φάση της επιτάχυνσης. Ο βελονισμός επιτρέπει στους αθλητές να κατακτήσουν υψηλά επίπεδα τεχνικής εκτέλεσης της κίνησης.
Η τοξοβολία όσο και αν φαίνεται απλή, απαιτεί την συνεργασία όλων των μυών του σώματος για να διατηρήσουν την σωστή στάση η οποία απαιτεί επιδέξιες διορθώσεις. Η εκτέλεση της σωστής ακολουθίας των κινήσεων κατά ένα ήρεμο και αποτελεσματικό τρόπο, ενώ διατηρείται σταθερή η στάση του σώματος συντελεί στην επιτυχία του στόχου. Περιορισμοί σε διάφορα μέρη του σώματος που επηρεάζουν τις κινήσεις του αθλητή τον εμποδίζουν στο να βρει τον στόχο του με επιτυχία. Με το πέρασμα του χρόνου αυτοί οι περιορισμοί θα οδηγήσουν σε εξασθένιση της προσπάθειας και σε κακώσεις. Ο επηρεασμός των λεπτών κινήσεων κυρίως μετά από κούραση επηρεάζει σημαντικά την ακρίβεια του τοξοβόλου. Επίσης η απώλεια του συντονισμού των λεπτών κινήσεων γίνεται αιτία σωματικών προβλημάτων. Τα σωματικά προβλήματα στους τοξοβόλους εντοπίζονται στον βραχίονα, στα πλάγια της γάμπας, στον αριστερό ώμο, στην μέση και στο αριστερό γόνατο. Ο βελονισμός εξισορροπεί όλα αυτές τις κακώσεις.
Στο άθλημα της πάλης Judo ο αθλητής πρέπει να τραβήξει από την φόρμα τον αντίπαλο προς τα εμπρός και να τον ρίξει κάτω παρεμβάλλοντας το σώμα του ανάμεσα από το γόνατο του ανταγωνιστή του. Οι τεχνικές του Judo απαιτούν την καταλληλότητα του χρόνου, ισορροπία και ταχύτητα κατά το τράβηγμα. Όταν οι τεχνικές του Judo είναι δραστικές περιλαμβάνουν συντονισμένες κινήσεις από τους βραχίονες, τις γάμπες και τον κορμό. Στο Judo είναι ιδιαίτερα σημαντικό να ρυθμίζεται η ισορροπία του παλαιστή με βελονισμό, ώστε να εκτελεί τεχνικές με αποφασιστικότητα και να αποφεύγει τις κακώσεις.
Στο άθλημα της ξιφασκίας απαιτείται απόλυτη ισορροπία και συντονισμός κατά την αλυσίδα των κινήσεων από τα πόδια, τον κορμό και τους βραχίονες. Κατά την επίθεση ο αθλητής πρέπει να κρούσει με το δεξί του πόδι το πάτωμα καθώς χτυπά τον αντίπαλο. Επίσης το σφίξιμο του ξίφους και η κίνηση του καρπού πρέπει να είναι ακριβείς για να καρφώσουν τον αντίπαλο. Έτσι απαιτείται συντονισμός όλου του σώματος από τα δάχτυλα, τους βραχίονες μέχρι και τον κορμό. Η μεγαλύτερη δύναμη σε αυτό το άθλημα ασκείται στα δάχτυλα του δεξιού ποδιού και της πρόσθιας δεξιάς γάμπας. Επίσης ταλαιπωρείται η οπίσθια πλευρά του αριστερού ποδιού. Οι συνεχόμενες κινήσεις σε αυτό το άθλημα προκαλούν πόνο στον αυχένα κυρίως από κόπωση. Ο βελονισμός ισορροπεί τις κινήσεις και προλαμβάνει τις κακώσεις.
Το τένις είναι ένα άθλημα περισσότερο σκληρό από όσο φαίνεται. Κατά την διάρκεια του αγώνα ο παίκτης θα πρέπει να διατηρήσει μια σκυμμένη στάση και να διατηρήσει το βάρος του σώματος πάνω από την εσωτερική πλευρά του μεγάλου δαχτύλου του ποδιού. Τα γόνατα πρέπει να παραμένουν ευλύγιστα γιατί κατά την διάρκεια του αγώνα συνεχώς εκτείνονται και κάμπτονται. Ο κυρίαρχος βραχίονας χρησιμοποιείται για να κρατάει την ρακέτα και να χτυπάει την μπάλα, που σημαίνει πως ασκείται φοβερό στρες στον ώμο και στον αγκώνα. Επιπλέον το χτύπημα της μπάλας από το σερβίς είναι πολύ δυνατό ώστε κατά την προσγείωση το βάρος του αθλητή πέφτει στο πόδι που βρίσκεται αντίθετα από τον κυρίαρχο βραχίονα. Συνεπώς απαιτείται να καταβληθεί μεγάλη δύναμη στα πόδια από τον αθλητή. Επιπλέον μετά το σερβίς ο κορμός πέφτει πιο μπροστά από την αρχική θέση. Έτσι δημιουργούνται ισχυρές συσπάσεις από τους κοιλιακούς μύες. Στο τένις καταπονούνται περισσότερο οι μεσημβρινοί του σπληνός και του στομάχου. Η μεγαλύτερη κούραση στο τένις συγκεντρώνεται στα πόδια και συνήθως αυτοί οι αθλητές δημιουργούν κάλους στην εσωτερική πλευρά του μεγάλου δαχτύλου του ποδιού. Με τον βελονισμό βελτιώνεται η κούραση σε αυτό το άθλημα και αποφεύγονται οι κακώσεις.
Στο άθλημα της κολύμβησης εμφανίζονται μικροκακώσεις που ονομάζονται σύνδρομο επαναλαμβανόμενου στρες. Ο κολυμβητής διανύει συνήθως καθημερινά στην πισίνα 5000 με 20000 μέτρα και παραπάνω από 70000 μέτρα την εβδομάδα. Οι πιο συχνές κακώσεις στους κολυμβητές δημιουργούνται στους ώμους, στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης και στα γόνατα. Λόγω του ότι στους κολυμβητές καταπονούνται οι μύες της πλάτης και της μέσης διαταράσσεται κατά κόρον ο μεσημβρινός της ουροδόχου κύστεως. Τα προβλήματα του ώμου τον κολυμβητών κεντρίζουν τον μεσημβρινό του παχέως εντέρου. Λόγω του ότι οι κολυμβητές περιστρέφουν το σώμα τους για να ισορροπήσουν μέσα στο νερό ενεργοποιείται ο μεσημβρινός του στομάχου. Ο βελονισμός και στην κολύμβηση εξισορροπώντας τους καταπονημένους μεσημβρινούς, αποκαθιστά τον πόνο και τις κακώσεις.
Στο βόλεϊ οι παίκτες αλλάζουν συνεχώς ρόλους και πρέπει να είναι ικανοί να κινηθούν γρήγορα προς κάθε κατεύθυνση. Πρέπει συνεχώς να κάνουν άλματα, να επιτίθενται και να σταματούν τις επιθέσεις των αντιπάλων. Η ρωμαλέα μετακίνηση του βάρους του σώματος μπρος και πίσω δημιουργεί μεγάλο στρες στα πόδια του αθλητή με αποτέλεσμα να στρεσάρονται οι μεσημβρινοί της σπλήνας και του στομάχου. Το στρες και η κούραση αποκαθίστανται και στο βόλεϊ με τον βελονισμό στους πάσχοντες μεσημβρινούς.
Στο γκολφ για τον λόγο ότι πρέπει να αναπτυχθεί δύναμη και ταχύτητα κατά το χτύπημα της αιώρησης πρέπει να χρησιμοποιηθούν επιδέξια η σπονδυλική στήλη, τα πόδια και η άρθρωση του ισχίου. Ρεαλιστικά σε αυτό το άθλημα οι κακώσεις συμβαίνουν στους μύες της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης και ιδιαίτερα δεξιά, στο αυχένα και στον ώμο. Σε αυτό το άθλημα ο μεσημβρινός της χοληδόχου κύστεως επιδεινώνεται στο αριστερό πόδι, του στομάχου στο δεξιό πόδι, του ήπατος στον κορμό. Όπως σε κάθε άθλημα έτσι και στο γκολφ η ισορροπία παίζει τον μεγαλύτερο ρόλο. Αποκαθιστώντας με τον βελονισμό τα προβλήματα της κίνησης, βελτιώνεται σίγουρα η απόδοση του αθλητή.
Στην ρυθμική γυμναστική η ισορροπία της επίδοσης βασίζεται στην εκτέλεση της άσκησης σε συντονισμό χρονικά με την μουσική και στην καλλιτεχνική έκφραση. Φυσικά ο συντονισμός των κινήσεων και η ισορροπία της τεχνικής με ολόκληρο το σώμα είναι άκρως απαραίτητη. Σε αυτό το άθλημα η περιστροφή του καρπού επιδεινώνει τους μεσημβρινούς του πνεύμονα και του παχέως εντέρου. Η ύπτια κίνηση επιδεινώνει τους μεσημβρινούς της καρδιάς και του λεπτού εντέρου. Σε αυτό το άθλημα ο βελονισμός στο άνω μισό του σώματος προλαμβάνει κακώσεις και βελτιώνει την γενική κατάσταση και την απόδοση των αθλητών.